Weiter zum Inhalt
PERUTTU Wäinölän Syyspäivä 29.10.23 Kekri
45,00 € / 2 h

Händler

Nuuksion Taika Oytarjous@nuuksiontaika.fi+358 50 36 44 333USt-IdNr.2238634-6AGBs für Händler

WÄINÖLÄN KEKRI sunnuntaina 29.10. klo 15-17

Tule juhlimaan Kekriä Wäinölään, joka sijaitsee Vihdin Otalammella, Salmen ulkoilualueen vieressä. Wäinölä on esteetön ja Kekri-juhla sopii kaiken ikäisille.

WÄINÖLÄN KEKRI-JUHLA

Kekri-juhlassa kokoonnumme yhteen ja tutustumme Kekrin perinteisiin, syödään hyvin ja kansanmuusikko Ulla soittaa perinnesoittimia, laulattaa ja tanssittaa.

KEKRIN TAUSTAA

Kekri oli maatalousyhteisön tärkein juhla, johon entisajan vuodenkierto päättyi ja uusi vuosi alkoi. Kun sato oli korjattu, oli aika juhlia ja pitää tauko. Kekriä on vietetty eri ajankohtina, syyskuun lopun ja marraskuun alun välillä sen mukaan, kun sadonkorjuu oli päättynyt. Kekrin nimi tulee suomalais-ugrilaisesta sanasta kekra tai kekraj, joka tarkoittaa kiertoa tai pyörää. Kekrin juhlimisella on pitkä historia, joka ulottuu rautakauteen asti yli 2000 vuoden päähän. Kekriä vastaavia juhlia on vietetty kautta aikain eri puolilla maailmaa. 

ESIINTYJÄT

ULLA HILLEBRANDT
Ulla on laulaja ja viulisti, perinnetaitaja, kansanmuusikko, kansantanssi- sekä luontoyhteysohjaaja.

LIINA SELVINEN
Liina on sirkustaiteilija- ja opettajaopiskelija, joka tuo Kekrin loppuun näyttävää tulitaidetta.

RUOKAJUHLA

Perinteisesti Kekrinä on syöty liharuokaa, mutta Wäinölän Kekrissä tarjotaan vastuullista kasvisruokaa. Kolmen ruokalajin menussa on monenlaisia makuja ja raaka-aineina viljatuotteet, metsäsienet, lanttu, nauris, härkäpapu, kaali, porkkana, palsternakka ja mustikka. Kaikki tarjoilut ovat laktoosittomia, ilmoitathan mikäli sinulla on gluteeniton ruokavalio.

OHJELMA

15.00 Tarinaa Kekristä, laulua ja soittoa ruokailun lomassa
17.00 Ohjelma päättyy

Tarjoilut

ALKURUOKA

Metsäinen Sienikeitto, Nuuksioleipä ja Lemmenvoi

LÄMMIN PÄÄRUOKA

Syksyinen Juuresvuoka
Kekripukin Naurishaudikkaat
Kekrittären Lanttu-omenapihvit
Metsäinen sienisalaatti
Maanviljelijän Kaalisalaatti

JÄLKIRUOKA

Perinteinen Mustikkakukko
Nokipannukahvit tai yrttijuoma

SADONKORJUUN JUHLA

Kekri sijoittui maataloustöiden päättymisen aikaan ja merkitsi samalla vuoden vaihtumista. Nykypäivänä meistä harva viljelee ja korjaa satoa, mutta sadonkorjuuta voi tehdä myös omassa kehossa. Kuten korjatessa omenasatoa, jolloin hyvät omenat säilötään ja huonot kompostoidaan, niin voimme pysähtyä miettimään, mitä emme enää tarvitse elämässämme ja mistä voimme päästää irti. Meidän toimintamme vaikuttaa siihen miten luonto voi ja tekemällä vastuullisia valintoja, voimme jatkossakin kerätä satoa.

ESI-VANHEMPIEN MUISTAMINEN JA JAKOAIKA

Jakoaika, joka alkoi Kekrin jälkeen, on ollut erityistä aikaa uuden ja vanhan vuoden välissä. Jakoaika tarvittiin tasaamaan aurinkovuoden ja kuuvuoden väliin jäävä noin 12 vuorokauden aukko. Jakoaika oli ajatonta aikaa, jolloin yhteys tuonpuoleiseen ja vainajiin oli auki ja vainajien henget liikkeellä. Esivanhemmat haluttiin pitää tyytyväisiä, jotta he suojelisivat maata. Kekrinä heille katettiin ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna. Kekri on hyvää aikaa muistella esivanhempia, se on kiitollisuuden ja jakamisen aikaa. 

LUONNON KUNNIOITTAMINEN

Ihminen on osa luontoa ja kaikki mikä tapahtuu luonnossa, vaikuttaa myös meihin ihmisiin. Kekrin aikaan luonto valmistautuu talveen ja siitä tulisi meidänkin ottaa mallia, hidastaa, rauhoittua ja pysähtyä. Ennen vanhaa Kekrin jälkeistä aikaa vietettiin hiljaa ja joutilaana. Kekrin aikaan päivä on lyhyt ja illat pimeitä. Kekrinä onkin ollut tapana polttaa kekrivalkeaa eli kokkoa sekä soihtuja ja päreitä pahojen henkien karkottamiseksi. Kekrinä on hyvä pysähtyä nuotiotulen ääreen, rauhoittua ja kuunnella oman kehon viestejä.

NUUKSION WÄINÖLÄ

Nuuksion Wäinölä on ainutlaatuinen tapahtumatila metsän keskellä, Nuuksion kansallispuiston kainalossa. Wäinölässä suomalaiset perinteet ovat kunniassa, se on saanut nimensä Kalevalan suuren sankarin Väinämöisen kotikylästä ja rakennettu rautakauden tapaan käsinveistetystä hirrestä. Suuri tulisija tuo tunnelmaa ja lämpöä, taljoilla ja ryijyillä peitetyille penkeille neljän pitkän pöydän ääreen mahtuu 40 henkilöä. Wäinölä on esteetön ja pihapiirissä on esteetön kuivakäymälä.

WÄINÖLÄN VUODENKIERTO

Wäinölän Vuodenkierto herättää henkiin ja uudistaa vanhat perinteet ja elävöittää ne taiteen keinoin. Lue lisää Vuodenkierrosta sivuiltamme. 

Wäinölän Syyspäivä- Kekri
Wäinölän Talvipäivä- LuxNuuksio
Wäinölän Kevätpäivä-
Wäinölän Kesäpäivä- Metsäsirkus