Go to content
Wäinölän Kekri 29.10.2023
€45.00 / 2 h

Merchant

Nuuksion Taika Ltdtarjous@nuuksiontaika.fi+358 50 36 44 333Company id:2238634-6Merchant terms

WÄINÖLÄN KEKRI sunnuntaina 29.10. klo 15-17

Wäinölän Kekriä juhlitaan Wäinölässä, joka sijaitsee Vihdin Otalammella, kilometrin päässä Nuuksion Pohjoisen Portilta ja Salmen ulkoilualueelta. 

WÄINÖLÄN KEKRI-JUHLA

Wäinölän Kekri-juhlassa kokoonnumme yhteen, pysähdymme tarkkailemaan mitä tapahtuu luonnossa ja mitä meissä itsessämme, muistelemme esivanhempiamme ja tutustumme Kekrin perinteisiin. Ulla Hillebrandt ja Pekka Pentikäinen luovat Kekrin äänimaisemia, soittavat perinnesoittimia, laulattavat ja tanssittavat. Juhliin odotetaan myös Kekripukkia. 

Perinteisesti Kekrinä on syöty liharuokaa, mutta Wäinölän Kekrissä tarjotaan vastuullista kasvisruokaa. Kolmen ruokalajin menussa on monenlaisia makuja ja raaka-aineina viljatuotteet, metsäsienet, lanttu, nauris, härkäpapu, kaali, porkkana, palsternakka ja mustikka. Kaikki tarjoilut ovat laktoosittomia, ilmoitathan mikäli sinulla on gluteeniton ruokavalio.

TAITEILIJAT

ULLA HILLEBRANDT
Ulla on taiteilija, laulaja ja viulisti, perinnetaitaja, kansanmuusikko, kansantanssi- sekä luontoyhteysohjaaja. Ullan työskentelyssä kansanperinne, musiikki ja metsämytologia yhdistyvät sielukkaaksi kokonaisuudeksi.

KEKRIN TAUSTAA

Kekri oli maatalousyhteisön tärkein juhla, johon entisajan vuodenkierto päättyi ja uusi vuosi alkoi. Kun sato oli korjattu, oli aika juhlia ja pitää tauko. Kekriä on vietetty eri ajankohtina, syyskuun lopun ja marraskuun alun välillä sen mukaan, kun sadonkorjuu oli päättynyt. Kekrin nimi tulee suomalais-ugrilaisesta sanasta kekra tai kekraj, joka tarkoittaa kiertoa tai pyörää. Kekrin juhlimisella on pitkä historia, joka ulottuu rautakauteen asti yli 2000 vuoden päähän. Kekriä vastaavia juhlia on vietetty kautta aikain eri puolilla maailmaa. 

SADONKORJUUN JUHLA

Kekri sijoittui maataloustöiden päättymisen aikaan ja merkitsi samalla vuoden vaihtumista. Nykypäivänä meistä harva viljelee ja korjaa satoa, mutta sadonkorjuuta on tärkeä tehdä myös omassa kehossa. Kuten korjatessa omenasatoa, jolloin hyvät omenat säilötään ja huonot kompostoidaan, niin voimme pysähtyä miettimään, mitä emme enää tarvitse elämässämme ja mistä voimme päästää irti. Meidän toimintamme vaikuttaa siihen miten luonto voi ja tekemällä vastuullisia valintoja, voimme jatkossakin kerätä satoa.

ESI-VANHEMPIEN MUISTAMINEN JA JAKOAIKA

Jakoaika, joka alkoi Kekrin jälkeen, on ollut erityistä aikaa uuden ja vanhan vuoden välissä. Jakoaika tarvittiin tasaamaan aurinkovuoden ja kuuvuoden väliin jäävä noin 12 vuorokauden aukko. Jakoaika oli ajatonta aikaa, jolloin yhteys tuonpuoleiseen ja vainajiin oli auki ja vainajien henget liikkeellä. Esivanhemmat haluttiin pitää tyytyväisiä, jotta he suojelisivat maata. Kekrinä heille katettiin ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna. Kekri on hyvää aikaa muistella esivanhempia, se on kiitollisuuden ja jakamisen aikaa. 

LUONNON KUNNIOITTAMINEN

Ihminen on osa luontoa ja kaikki mikä tapahtuu luonnossa, vaikuttaa myös meihin ihmisiin. Kekrin aikaan luonto valmistautuu talveen ja siitä tulisi meidänkin ottaa mallia, hidastaa, rauhoittua ja pysähtyä. Ennen vanhaa Kekrin jälkeistä aikaa vietettiin hiljaa ja joutilaana. Kekrin aikaan päivä on lyhyt ja illat pimeitä. Kekrinä onkin ollut tapana polttaa kekrivalkeaa eli kokkoa sekä soihtuja ja päreitä pahojen henkien karkottamiseksi. Kekrinä on hyvä pysähtyä nuotiotulen ääreen, rauhoittua ja kuunnella oman kehon viestejä.

VUODENKIERTO

Vuodenkierto herättää henkiin ja uudistaa vanhat perinteet ja elävöittää ne taiteen keinoin. Lue lisää Vuodenkierrosta sivuiltamme. 

NUUKSION WÄINÖLÄ

Nuuksion Wäinölä on ainutlaatuinen tapahtumatila metsän keskellä, Nuuksion kansallispuiston kainalossa. Wäinölässä suomalaiset perinteet ovat kunniassa, se on saanut nimensä Kalevalan suuren sankarin Väinämöisen kotikylästä ja rakennettu rautakauden tapaan käsinveistetystä hirrestä. Suuri tulisija tuo tunnelmaa ja lämpöä, taljoilla ja ryijyillä peitetyille penkeille neljän pitkän pöydän ääreen mahtuu 45 henkilöä. Wäinölä on esteetön ja pihapiirissä on esteetön kuivakäymälä.

Tule mukaan viettämään Kekriä! 

Kesto

  • Ohjelma alkaa klo 15 ja päättyy noin klo 17.

Tarjoilut

ALKURUOKA (L)

  • Metsäinen Sienikeitto, Nuuksioleipä ja Lemmenvoi

LÄMMIN PÄÄRUOKA (L)

  • Syksyinen Juuresvuoka

  • Kekripukin Naurishaudikkaat

  • Kekrittären Lanttu-omenapihvit

  • Metsäinen sienisalaatti

  • Maanviljelijän Kaalisalaatti

JÄLKIRUOKA (L)

  • Perinteinen Mustikkakukko

  • Nokipannukahvit tai yrttijuoma

Nuuksion Wäinölä

Paratiisintie 115, Otalampi, Vihti